wtorek, 1 marca 2016

Białko i odchudzanie


Powszechnie jest wiadome to, że białko jest bardzo dobrym produktem wspomagającym odchudzanie. Zasadniczo jednak nie możemy mówić o jakimś cudownym działaniu, ale o zwykłych procesach zachodzących w naszym organizmie. Jeśli w naszej diecie zdecydowanie ograniczymy do minimum spożywanie węglowodanów, a postawimy na białko, na produkty białkowe, to z pewnością będziemy mogli mówić o skutecznym odchudzaniu. Gdzie tkwi tego sekret? Z jednej strony trzeba powiedzieć, że proces trawienia, przemiany białka jest znacznie dłuższy niż ma to miejsce w przypadku węglowodanów. Tym samym znacznie dłużej pozostajemy syci. To jednakże nie wszystko. Nasz organizm znacznie więcej energii musi poświęcić spaleniu białka niż węglowodanów, a tym samym pożytkuje znacznie większą ilość kalorii. 

Białko a glukoza

Dzięki temu, że w naszej diecie w głównej mierze obecne jest białko, a nie węglowodany, nie jesteśmy narażeni na duże wahania glukozy we krwi, co również ma wpływ na skuteczność odchudzania. Jest w tym wszystkim jedno małe ale. Jeśli mówimy bowiem o diecie wysokobiałkowej, to nie jest ona w pełni przebadana. Tym samym nie możemy z pewnością mówić o niej jako o bezpiecznej do stałego stosowania. To powoduje, że dietę wysokobiałkową niekoniecznie należy polecać jako dobry sposób na zgubienie określonej ilości kilogramów, chyba że ktoś chce ryzykować na własne życzenie. Zrównoważona ilość białka w diecie przy obecności węglowodanów również może okazać się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.

Więcej znajdziesz tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz